Nekem szól! Egészségértés díj 2016.

Az „egészségértés” azt a képességünket jelenti, hogy mennyire tudunk egészségügyi kérdésekben eligazodni, mennyire értjük az egészségügyi információkat és mennyire tudjuk azokat hasznosítani. Sajnos Magyarországon minden második embernek komoly problémái vannak e területen. Egyesületünk kiemelkedő fontosságúnak tartja az egészségtudatosságot és a jobb egészségértést, ezért pályázatot hirdet „Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016.” címmel.

Az Európai Unióban a lakosok egészségértése nagy figyelmet kapott az utóbbi időben. Számos európai kutatás és program indult az elmúlt néhány évben azzal a céllal, hogy felmérje és fejlessze az emberek egészségismereti szintjét és egészségügyi tájékozódási képességét.

Az egészségértés azt jelenti, hogy az érintettek mennyire képesek egészségügyi kérdésekben tájékozódni, az egészségügyi információkhoz hozzájutni, valamint a kapott információkat megérteni és felhasználni. A jobb egészségértés ezáltal hozzájárul ahhoz, hogy az egyén a saját egészségével, betegségével kapcsolatban megfelelő döntéseket tudjon hozni. Az egészségügyi rendszerek hatékonysága is jelentősen növelhető azzal, ha az emberek képesek jól tájékozódni bennük (azaz például a megfelelő orvosokat keresik fel a megfelelő időben), továbbá megértik a krónikus betegségek kezelésének módját, és követik a terápiát.

Részben a probléma hangsúlyozására, részben az egészségértés hazai fejlesztése érdekében az AIPM meghirdeti a „Nekem Szól! Egészségértés Díj 2016.” című pályázatot.

A pályázat célja, hogy feltérképezze, és a közvéleménnyel megossza a legjobb egészségértést, egészségtudatosságot fejlesztő hazai programokat és gyakorlatokat, amelyek elősegítik a betegek, illetve a laikusok egészségügyi kérdésekben történő tájékozódását, a kapott egészségügyi információk megértését és felhasználását.

Az Egészségértés Díjra pályázhat minden Magyarországon tartózkodó magánszemély, természetes és jogi személy, civil entitás és állami szerv. A pályázat során 4 kategóriában lehet majd beküldeni a nevezéseket:
•    Egészségügyi intézmények – bármilyen egészségügyi intézmény által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
•    Egészségügyi szakemberek – bármilyen egészségügyi szakember által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
•    Betegszervezetek – betegszervezet(ek) által indított, az egészségértés javítását szolgáló projektek
•    Közvetlen lakossági kommunikáció – Bármilyen, a lakosságot közvetlenül elérő, az egészségértést támogató kommunikáció (pl.: újságírók által írt cikkek, egészségügyi applikációk, pályázatok, versenyek, stb.)

A pályázatra 2016. január 1. és 2016. október 14. között Magyarországon futó egészségértést támogató projektek/kezdeményezések nevezhetőek. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálja majd el, a kategória nyertesek díjazása bruttó 200.000 Ft, a legkiemelkedőbb pályázat pedig elnyeri a Nekem Szól! Egészségértés 2016 fődíját, aminek értéke bruttó 400.000 Ft.

A pályázattal kapcsolatos további információkról a lenti elérhetőségeken tájékozódhat:

Borjádi Györgyi- Kommunikációs menedzser, AIPM
Mobil:06 70 338 2812
E-mail: gyorgyi.borjadi@aipm.hu

Vidor Eszter- VM.komm Kft.
Mobil:06 20 417 2570
E-mail: vidor.eszter@vmkomm.hu

 

Pályázati kiírás letöltése (pdf)

Pályázati űrlap letöltése (docx)

Pályázati űrlap letöltése (pdf)